Tuesday, September 23, 2008

Skattebluffen

Krönika i Gotlands tidningar 24 september 2008
Den borgerliga skattebluffen

Häromdagen stod statsminister Reinfeldt i riksdagen och påstod att de låg- och mellanavlönade gynnas mest av de nya skattesänkningarna. Nys är vad det är, nys och bluff.

Vid en närmare granskning visar det sig, föga överraskande vara en stor fet lögn. En lögn som inte blir sannare för att den upprepas om och om igen.

En beräkning har gjorts av Ikanobankens familjeekonom Ann-Sofie Magnusson och bygger på Skatteverkets modell och en kommunalskatt på 31,44 kronor.

Reinfeldts skattebluff
Det har skett på uppdrag av Expressen som över två tidningssidor kallar Reinfeldts propagandanummer för "Skattebluffen". En normalinkomsttagare med 18 000 kronor i månaden får 241 kronor i skattesänkning, medan en bättre avlönad med 26 000 kronor i lön får 323 kronor i sänkt skatt.

Går man litet högre upp till 30 000 kr så blir den totala skattesänkningen 642 kr och ännu högre upp i inkomst blir det en tusenlapp mera i månaden. Det beror på att regeringen utan att basunera ut det, har höjt gränsen för vilka som ska betala statlig skatt.

Det betyder att alla som tjänar över 28 400 kronor utöver jobbskatteavdraget får över 300 kr mer. Sedan ökar det till tusenlappen mindre i skatt vid ännu bättre inkomster som 31 700 kronor.

Höginkomsttagare får alltså fyra gånger mer än normalinkomsttagaren. Varför denna gränslösa generositet mot dem som redan har det allra bäst i Sverige? Räcker det inte med borttagen förmögenhetsskatt och tiotusentals kronor mindre i fastighetskatt? En vanlig pensionär får bara 68 kronor, det vill säga ynka tre kronor om dagen.

Oklara socialdemokrater
Men inte heller socialdemokraterna har hittills förmått samla ihop sig till ett oppositionsalternativ värt namnet för att skapa ett jämlikt skatteuttag. Partiet har varit emot jobbavdraget, men har därefter successivt accepterat en stor del av det.
2 000 kronor som kompensation till de äldre i sänkt skatt var allt man ansåg sig vilja eller kunna föreslå så sent som i somras. Det är för svagt.

Det var tyvärr bara ett litet plåster på såret, men ovärdigt ett parti med ambition att skapa jämlikhet och trygghet. Visserligen sade socialdemokraternas Mona Sahlin i Ekots lördagsintervju för en tid sedan, att partiet rent principiellt ansåg att pensioner borde betraktas som uppskjuten lön och beskattas därefter.
Men när hon sedan stod i talarstolen fredagen den 19 september på PRO:s kongress infriades ingalunda förväntningarna. Tvärtom föll de platt till marken, när Sahlin inte vågade gå längre än en utlovad skattelättnad på "minst 2 500 kronor" om året. Alltså en ynka 500-lapp mer än löftet från i våras.

Det håller inte om valet ska vinnas i september 2010. Må sedan vara att det kan ses som ett första steg mot en jämlik beskattning, men jämfört med tidigare är det bara marginellt bättre. Inte mer.

"Pensionärsskatten" måste bort och rättvisan visavi pensionärskollektivet måste bli verklighet under kommande mandatperiod. Annars lär nog socialdemokraterna inte vinna något val, trots att den borgerliga regeringen nu lagt upp bollen på straffpunkten.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home