Thursday, April 10, 2008

Om barnmorskor som föder fler barn än kvinnliga bibliotekarier

Var häromdagen och fick lära mig en del "kul" fakta om demografi och familjepolitik på ett Institutet för framtidsstudier-seminarium.

Vet ni att kvinnor som är offentligt anställda föder klart fler barn än privatanställda? Särskilt tydligt så bland barnmorskor, kvinnliga tandläkare etc som ligger runt 2 barn per kvinna medan - och det är det stora undantaget i regeln ovan -kvinnliga bibliotekarier ligger sämre till med knappt 1,6 barn per kvinna. Och allra sämst är det för kvinnor som doktorerat i humaniora som föder mycket få barn, dvs ännu färre än kvinnliga bibliotekarier. Det här gäller i vårt land (Sverige), berättade prof. Jan Hoem från Max Planck-institutet.

Riktigt taskigt ser det ut i Tyskland och Österrike där idealet för rätt många kvinnor är barnlöshet. 20 proc. av kvinnorna där lever i barnlösa familjer eller samboförhållanden.

Kanske inte så underligt då att även tyska kristdemokrater nu vill kopiera lite av vår familjepolitik (bygga ut off. barnomsorg, föräldraledigheten etc) för att försöka vända trenden.

Men det lär nog inte räcka om man inte samtidigt också får upp sin förvärvsfrekvens bland kvinnor, som var lite av kärnan i ekonomidocenten Åsa Löfströms, Umeå univ., budskap. Alltså att det också finns ett klart samband mellan höga födelsetal och hög andel kvinnor i arbetskraften i kombination med god utbyggd offentlig barnomsorg samt moderna pappor som också tar sitt ansvar i familjen.

Snacka om att Tyskland, Österrike och sydeuropeiska länder som Italien etc behöver arbetskraftinvandring tämligen snart - utöver att familjpolitiken etc behöver läggas om - om de inte redan före 2050 inte bara får en kraftigt åldrande utan också en rejält minskande befolkning i dessa och ytterligare ett antal länder (Centraleuropa och Sydeuropa).

Vårt läge är i det perspektivet bra mycket bättre... För övrigt undrar jag vad som händer - apropå professor Hoems studie av kvinor och barnafödande - vad som händer med den när tandläkeriet privatiseras och de och t ex barnmorskor etc blir privat- i stället för offentliganställda. Hur mycket sjunker barnafödandet då i dessa grupper?

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home