Wednesday, November 21, 2007

Odell - kan han inte göra något rätt när han ska sälja statlig egendom?

Krönika i Gotlands tidningar 21 november

Byt ut utförsäljningsminister Mats Odell

Ska det vara helt omöjligt för alliansens utförsäljningsminister Mats Odell, kristdemokraterna, att hitta någon som kan leda privatiseringen av statliga företag?

Efter att statssekreterare Urban Funehed och utförsäljningsgeneral Karin Forseke, båda från skandalbolaget Carnegie, avgått måste frågan ställas på nytt.

Nye ordföranden för bolagsförsäljningen, Bengt-Åke Nilsson, har nämligen också han, visar det sig, stora intressen i företag, Handelsbanken med flera, som kan komma att beröras av privatiseringarna.

Exempelvis utförsäljningen av statliga bolånepressaren SBAB och delstatliga banken Nordea. Dagens Nyheters genomgång visar att Nilsson äger aktier för totalt drygt fyra miljoner kronor. Bland annat aktier i Handelsbanken för cirka en miljon kronor -ett företag som kan tänkas vara en köpare av statens aktier i banken Nordea.

Dessutom aktier för omkring 450 000 kronor i fastighetsbolagen Fabege och Hufvudstaden, som kan tänkas vara en möjlig köpare till statliga Vasakronan.

Under mandatperioden planerar regeringen att sälja statlig verksamhet för 200 miljarder kronor. Ingen liten slant precis. Stora värden står med andra ord på spel.

Oron för hur det ska gå blir inte direkt mindre av att det är ständigt denne Mats Odell som är ansvarigt statsråd för den här miljardrean av offentlig egendom. Den ena personen efter den andra ifrågasätts och tvingas bort, därför att Odell uppenbarligen inte klarar uppdraget som statsråd.

I stället borde man återgå till att förvalta medborgarnas kapital på det pragmatiska och förnuftsstyrda sätt, som svenska folket har rätt att kräva.

Men så lär tyvärr inte ske, så länge ideologienögdhet styr hanteringen av folkets gemensamma egendom. Det ännu långt kvar till nästa val, då chansen finns att pensionera bort kristdemokraten Mats Odell från ett jobb, som han redan visat sig inte vara vuxen.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home