Friday, November 30, 2007

Rikta sökarljuset mot skattefusket

(Krönika i NSD 29 nov. 2007 m fl)
Rikta sökarljuset mot skattefusket

Det fusk som kan finnas och finns i bruket av våra socialförsäkringar och a-kassa ska inte tas till intäkt för att försämra trygghetsförsäkringarna, för det drabbar verkligen fel grupper och vore att kasta ut barnet med badvattnet.

Sedan är det en annan sak att fusk där det finns ska beivras och stävjas.
Men det kan knappast ske med stöd av på den slarviga, märkliga och på uppenbarligen mycket subjektivt tyckande baserade undersökning som näringslivsekonomerna Stefan Fölster från Svenskt Näringsliv och Fredrik Bergström i Handelns Utredningsinstitut nyligen presenterade på "maktens klotterplank" (DN debatt).

De skrev om vårt påstått storfuskande - 95 procent! -- svenska folk. Snarare är det ett mirakel att välståndet i det arbetssamma Sverige nått sådana höjder, att omvärlden förundras och avundas oss.

Långt intressantare och viktigare än två näringslivslobbyisters så kallade studie är en färsk rapport från Skatteverket.

Staten snuvas årligen på 133 miljarder kronor i skatter. 133 tusen miljoner kronor i skatteundandraganden är ett svindlandet stort belopp.

Företag, små såväl som medelstora och stora (= Svenskt Näringslivs medlemmar), står för drygt 71 procent av skattefusket eller 95 miljarder kronor.

Rika privatpersoners obeskattade tillgångar, undangömda i utlandet, står för nästa stora post - 10 miljarder kronor (förmögenheter som alliansregeringen nu vill ge skatteamnesti åt.)

Det här är för folkhushållet i gemen besvärliga ting, och visar vartåt sökarljuset för fibblande och fusk snarare ska riktas. Nämligen mot dem som redan har mycket och gärna vill ha ännu lite mer, även via skatteundandraganden. Samtidigt är, föga överraskande, den överväldigande delen av svenskarna inga skattefuskare.

Nittio procent av alla skatter, eller 1 300 miljarder kronor, betalas in utan vare sig kontroller eller påminnelser, konstaterar Mats Sjöstrand, generaldirektör för Skatteverket.

Men var det någon som hörde någon från Reinfeldts alliansregering - finansminister Anders Borg eller någon av partiledarna - kommentera Skatteverkets nya rapport? Nä, jag tänkte väl det.

Sånt passar inte riktigt in i agendan och "körschemat" för den borgerliga regering som nu mest är inriktad på att lugga sjuka, förtidspensionerade, arbetslösa, pensionärer och andra utan stora reserver för att man i gengäld ska kunna gynna de redan välmående och rika med nya, stora skattegåvor från svenska folket.

Men tack Skatteverket för er nyttiga rapprt. Den visar tydligt var de stora pengarna finns i jakten på fuskare och fibblare i Sverige.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home