Saturday, October 11, 2008

Ekonomisk kris gynnar Obama i USA-valet

Ledarkrönika i NSD, Luleå 9 oktober 2008
Ekonomisk kris gynnar Obama

Demokraten Bill Clinton från Arkansas lyckades år 1992 - i lågkonjunkturen då - bli vald och vinna över den sittande presidenten George Bush den äldre. Clinton myntade då sin återkommande devis: "It is the economy, stupid!".

Samma sak kan ske igen - nu när ekonomin seglat upp som den klart dominerande frågan inför president- och kongressvalet den 4 november. Så här långt har det också gynnat den demokratiske utmanaren Barack Obama och gett honom ett fem procentigt övertag i olika opinionsmätningar gentemot den erfarne men i ekonomiska frågor överraskande svaga republikanen John McCain.

Så amerikanska folkets förbittring över finanskrisen och känslan av att det nu behövs en förändring (Obamas change) talar för att han bör vinna i november. Egentligen ganska klart.

Men så behöver det ändå inte bli. En känslig faktor tillkommer. Och det är att Barack Obama från Illinois är svart, afroamerikan. Särskilt problematiskt kan det visa sig vara bland män i medelåldern med arbetarbakgrund i stater i rostbältet med många industrinedläggningar, där det väger jämnt mellan Obama och McCain.

De tycker visserligen att Obama är bättre än McCain när det gäller ekonomin och jobben och säger det nog också i opinionsmätningar. Men hur gör de när de går till valbåset, om de nu alls går dit? Max 60 procent brukar rösta i amerikanska val.

Här kan annat - som att Obama är svart, att väljarna gillar vapen, har en konservativ familjesyn etc - ta över. Och då kan det ändå bli McCain, trots att de egentligen tycker att Obama är bättre på många sätt för USA.

Å andra sidan visar en färsk opinionsmätning i en sådan viktig jämviktsdelstat som stora Florida (med många latinoväljare) att Obama leder rätt klart där.

Detta och andra liknande exempel - i kombinationen med finanskrisens storlek och alla uppsägningar inom industri och handel - kanske ändå talar för att Obama vinner.

Trots att han råkar vara svart och Obamas ledning på drygt fem procentenheter just nu ingalunda kan ses som helt säker.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, f d mångårig presschef i Seko, följer amerikansk politik sedan många år

0 Comments:

Post a Comment

<< Home