Wednesday, October 15, 2008

Observerat apropå en turbulent vecka 41

(Införd i Dagbladet 15 oktober m fl)
Observerat apropå en turbulent vecka 41

Tomas Östros och Mona Sahlin, har den senaste tiden ofta klagat på vänsterpartiets motvilja mot budgetlagen – överskottsmål och utgiftstak. Det har varit argumentet mot ett samarbete med vänsterpartiet och för s-mp-eklateringen som nu delvis blev upphävd fredagen den 10 oktober.

Problemet är då bara att socialdemokratins två ledande politiker i så fall också borde säga upp allt samarbete med LO. På LO-kongressen i skiftet maj/juni i år beslöts nämligen LO-kongressen följande:

”Att LO i syfte att verka för full sysselsättning och en mer demokratisk styrning av finanspolitiken skall verka för att nuvarande system med utgiftstak ändras, antingen genom tillräckliga syssel-­sättningsmarginaler, eller genom att nuvarande treåriga utgiftstak avskaffas. LO är i samma syfte alltid öppet för förändring och omprövning av styrning och mål i finanspolitik­en.”

Känner Östros och Sahlin till detta? Har LO-Wanja i partiets VU påmint om detta? Tänker Östros och Sahlin sig också att samarbetet med arbetarrörelsens fackliga gren, LO och dess förbund, ska sägas upp? Eller gäller andra tongångar nu när Sahlin efter fredagens massiva och väntade kritik i partileden fick göra en ”halv pudel” och medge att nu också V är välkommen in i samarbetsdiskussionerna igen.

Det som tidigare sagts i den här frågan gäller inte längre, inga dörrar är stängda. Inte bara mp utan också v är nu välkommen till samarbetsdiskussionerna.

Bra så. Återigen är det också bevisat att laget är viktigare än jaget (var det inte så Sahlin själv sa när hon blev vald som partiledare?). Men borde inte Östros och Sahlin göra sin hemläxa lite bättre nästa gång de går ut så hårt som de gjort den gångna, svarta och turbulenta oktoberveckan 41 anno 2008?

Visst ska det vara ordning och reda i statsfinanserna, självklart. Men från tid till annan måste man också ompröva metoderna och regel­verket kring hur detta uppnås, liksom hur man bäst lever upp till ambitionerna att skapa full sysslesättning i folkhemmet Sverige. Och då får man inte slarva med sin hemläxa. Eller vara så övertaktisk att man biter sig själv i svansen.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, före detta mångårig presschef i Seko, tidigare sakkunnig i regeringskansliet m m

0 Comments:

Post a Comment

<< Home