Monday, February 21, 2022
Den svenska kommunallagen behöva reformeras. Reglerna för både utförsäljning av kommunala fastigheter och entreprenadutläggning av kommunala verksamheter måste skärpas. Den av medborgarna gemensamt ägda kommunala kapitalet i form av fast egendom måste få ett bättre skydd mot kortsiktigt politiskt beslutade och ofta illa förankrade avyttringar. Det ska inte vara möjligt för en under kanske bara en mandatperiod sittande tunn majoritet att obehindrat sälja ut vare sig egendomar eller verksamheter. En reformerad kommunallag borde ställa kravet att större avyttringar av gemensam egendom eller verksamheter aldrig ska kunna genomföras utan beslut med två tredjedels majoritet. Med krav på en starkare majoritet skulle en större del av ett kommun- eller regionfullmäktige tvingas ta mer aktiv del i besluten om försäljning och entreprenadutläggning. En kommunledning skulle tvingas att bättre förankra sina tänkta avyttringar. Även en del av oppositionen skulle behöva vara med på besluten. Förutom en bättre demokratisk förankring skulle kravet på kvalificerad majoritet minska risken för illa underbyggda och allt för snabbt framdrivna beslut. Även medborgarna skulle ges en rimligare garanti för att de beslut som tas är ekonomiskt befogade.
I dag ger kommunallagen den politiska majoriteten i en kommun eller region som vill börja avyttra egendom stora friheter att själva utforma sin prispolitik. För den som menar att en kommun inte ska bygga själv eller äga fastigheter, inte bedriva verksamheter inom vård, skola och omsorg i egen regi eller ha markreserver för framtiden står det i stort sett fritt för en enkel majoritet att sälja ut allt - även så till reapris rejält under marknadspriset. Att en kommun eller region ibland vill sälja mark eller fastigheter är naturligt. Men lika naturligt måste det vara att ha ett rejält skydd för det som tagit årtionden att bygga upp inte reas ut lättvindigt. Vittnesmålen om hur kommuner sålt ut allmän egendom är många. Investmentbolag har billigt fått köpa allmännyttans fastigheter som sedan sålt vidare med god förtjänst. Skolor och vårdcentraler har lämnats över till privata företag för reapris. Rader av kommuner har gjort så. Sålt ut skolor och kommunägda bostäder. I till exempel Eskilstuna har det kommunala bostadsbolaget sålt ut och omvandlat tidigare hyresbostäder till bostadsrätter. I Stockholm sålde den borgerliga majoriteten ut en vårdcentral (Serafen) till läkare för mindre än 700 000. Fyra år senare sålde han den vidare till vårdbolaget Capio för 20 miljoner. Ekerö kommun har sålt en fastighet till Internationella Engelska skolan, IES, för över tio miljoner under det den värderats till. Det beslutet togs med enkel majoritet och med en rösts övervikt.
Tidskriften Affärsvärlden skrev i våras att utförsäljning av samhälleligt ägda fastigheter är ”ren idioti”. Och fackliga tidskriften Arbetet varnade nyligen för att kommunernas fastigheter blivit ”kapitalets gödkalv”. Med krav i kommunallagen på kvalificerad majoritet vid utförsäljningar hade Ekerö och andra kommunledningar tvingats till mer eftertanke. Och de värsta avarterna i detta reageschäft kunna förhindras.
Robert Björkenwall tillsammans med Jaan Ungerson
(publicerad i bl a Sydöstran 16/2, Dala-Demokraten 18/2, Gefle Dagblad 21/2, Borås tidning 21/2 m fl)
Kommunallagen måste reformeras – Gefle Dagblad (gd.se) 21/2-22, Borås tidning 21/2
Kommunallagen måste reformeras – Dala-Demokraten (dalademokraten.se) 18/2-22