Tuesday, October 30, 2018
Precis hemkommen från en resa med några vänner i vårt östra grannland Finland finns en del positivt att rapportera. Svackan för finska socialdemokraterna, SDP, är över och partiet har gradvis lyft och är just nu det klart största partiet så här ett halvår före nästa riksdagsval.
SDP-ordföranden Antti Rinne – hans svenska blir gradvis allt bättre – känner uppenbarligen hur det bär allt bättre för SDP med i nuläget opinionssiffror på runt 22 procent medan Samlingspartiet och Centern (med nyliberala Sipilä som statsminister) båda tappar i opinionen och runt 18,5 eller 17,5 procent i stöd så här ett halvår före nästa finska riksdagsval. Även SDP-mannen Ulf Sundqvist och den tidigare SDP-ledaren Eero Heinäluoma – kandiderar till EU-parlamentet i maj – tror båda att runt 21 procent och platsen som största parti och kommande regeringsbildare är möjligt att nå för SDP i valet i april 2019 - i ett just nu av fackliga proteststrejker mot Sipilä-regeringens förslag om försämring av anställningsskyddet i små- och medelstora företagen plus även hård motvind i regeringens regionala sjukvårdreform med ökade marknadsinslag som möter växande motstånd och kanske inte alls går igenom i Finlands riksdag i november som tänkt var.
Också Vänsterförbundet och De gröna (med partiledarskifte nära förestående) har i nuläget goda opinionssiffror på med runt 10 respektive 11,5 procent i opinionsstöd medan det nu spruckna SannFin partiet samlar runt 9 procent och utrikesminister Timo Soinis falang Blå framtid bara har runt en procent i stöd och inte kommer att finnas representerat i Finlands riksdag efter valet i september. Möjligen bara Soini själv som stark personlig röstmagnet – om han nu väljer att ställa upp som oberoende kandidat.
Som opinionsläget är i Finland just nu har SDP goda chanser att bli största parti i nya riksdagen i april 2019. Det skulle kunna innebära att partiet landar på 21-22 procent i väljarstöd, men att det däremot bland högerpartierna och De gröna sker förändringar som skulle kunna leda till att Samlingspartiet skulle kunna gå om SDP i valspurtens slutfas. De gröna – nu på runt 11,5 procent i stöd – står inför ett partiledarbyte i början av november och om då den tidigare populära Ville Niinistö återkommer så kan De gröna mycket väl växa till till på SDPs bekostnad. Väljer däremot De gröna en annan och mer okänd person som ny partiledare kan De gröna däremot riskera att tappa lite, och då sannolikt till Samlingspartiet. Och Samlingspartiet även ta väljare från pyttelilla utbrytargrupperingen (Blå framtid) ur populistiska SannFin som lär bli helt utan representation i nya riksdagen. Men även ett visst väljareflöde kan Samlingspartiet kanske även få från populistiska Sannfinländarna och eventuellt även av just nu lite krisande statsminister Sipiläs Centern.
Förutom att SDPs ledare gradvis blivit allt säkrare i sin ledarroll och tar för sig mer i debatterna så har SDPs systematiska och långsiktiga programarbete nu börjat bära frukt och gett partiet ett lyft i opinionen på senare tid. En del av äran för detta sägs vara partisekreterare Antton Rönnholms, som stegvis och med säker hand lotsat SDP-skutan med olika initiativ som vunnit genklang och stöd ute bland medlemmar och sympatisörer. SDP har också varit tydlig – inte minst partiledare Rinne i en färsk HBL-intervju - med att partiet inte kommer att byta linje i exempelvis migrationsfrågan. I tidningsintervjun i HBL tog Rinne också klart avstånd från de danska socialdemokraternas hårda asylmodell och menade att “den är fel”.
De arbetskonflikter – riktade mot Sipilä-regeringens försämringsförslag om anställningsskyddet – som nu pågår i Finland stärker också SDP just nu. Men Den tids nog kommer någon form av lösning på den tvistefrågan. Men intrycket i samtal med partifolk i Helsingfors är att SDP har allt att vinna på att bara köra på stabilt och målmedvetet som man gjort nu i höst. Då är ett stöd på runt 21 procent i valet i vår ett troligt utfall. Det kan räcka för att bli Finlands största parti. Dock lite beroende på hur Samlingspartiet – mera pragmatiska än svenska moderater – kan dock få allt mellan 18 och till några och 20 procent i väljarstöd, lite beroende på hur Centern, De gröna och SannFin klarar sig det närmaste halvåret fram till valet.
Vilken sorts regering detta sedan kan ge Finland är i nuläget oklart, men står sig opinionssiffrorna också fram i vår lär SDP återkomma och SDPs ledare Antti Rinne få uppdraget att bilda ny regering och där då sannolikt’ antingen Samlingspartiet eller Centern ingå och troligen också någon av eller både De gröna och Västerförbundet. Och då med ett program som skrotar Sipilä-regeringens lagförslag om försämrat anställningsskydd och delvis även gör om den kritiserade regionala sjukvårdsreformen och med ökade satsningar på utbildning (nu nedskurna anslag på alla nivåer av Sipilä-regeringen) och insatser för fler i arbete och två miljarder euro i ökade årliga satsningar på innovationer.
Och inom finska socialdemokratin ser man då helst också att Löfven och S sitter kvar i regeringsställning som en för finska SDP viktig samarbetspartner inom Norden och inom EU (efter Brexit och andra problem) som tarvar goda, konstruktiva lösningar i en på många sätt mycket osäker omvärld.
Robert Björkenwall,robert.bjorken@telia.com
(Publicerad också i några regiontidningar, bl a Gotlands tidningar 31/10, Värmlands folkblad 12/11, Östra Småland 12/11 m fl; https://www.vf.se/2018/11/11/socialdemokrati-i-medvind/,http://www.ostrasmaland.se/debatt/socialdemokratisk-medvind-i-finland/ )