Observationer om politiska läget inför valet om tre veckor
Sveriges radions alltid lika alerta ekoredaktion avslöjar att mediciner där bäst-före-datum passerats reas ut på privata Apotek Hjärtat. Självfallet vore det orättvist att dra stora slutsatser av enstaka misstag.
Men man kan konstatera att Apotek Hjärtat, efter privatiseringen av de gemensamma statliga svenska apoteken, numera ägs av ett riskkapitalbolag på skatteparadiset Jersey.
Bolaget vill säkert ha god avkastning på sin investering. Så helt överraskande kanske inte detta ändå är?
* * *
Moderaterna - just nu i vinnarhållet i svenska riksdagsvalet - upprepar som enda stort riksdagsparti att de inte tänker redovisa vilka som är partiets hemliga finansiärer. Här finns det uppenbarligen någonting som inte tål offentlighetens ljus.
* * *
Den borgerliga fyrpartialliansen genom näringsministern och centerledaren Maud Olofsson låter nu meddela att de vill ha särskilda frizoner runt om i landet med andra skatter och regler än vad som gäller i gemen.
Sverige sjunker allt djupare i det träsk där vi ska konkurrera med låga löner och sämre trygghet och ett skattesystem som blir allt mera oöverskådligt med fler och fler undantag. Rätt långt från den blocköverskridande skatteuppgörelse vi en gång hade i Sverige.
* * *
I helgen invigdes Botniabanan mellan Kramfors/Nyland, via Örnsköldsvik och upp till Umeå. Det hade den dock inte gjort om Sverige haft en borgerlig regering under perioden 1994-2006, eftersom de då var emot regeringen Göran Perssons beslut att bygga denna nya kustjärnväg för dryga 13 miljarder kr. Jag var själv i Ö-vik när invigningsfestligheterna genomfördes i dagarna tre (26-28 aug.). Glädjen hos Ö-viks tongivande och för Botniabanans tillkomst drivande kommunalråd Elvy Söderström gick inte att ta miste på. Nu vill de bara ha fortsättningen - Norrbotniabanan från Umeå, via Skellefteå och Piteå-Luleå också. Men utan maktskifte i riket lär det inte bli av.
* * *
Utlandsröstningen inför svenska riksdagsvalet den 19 september har nu inletts. Och från och med onsdag den 1 september är det möjligt att poströsta, eller, som det numera heter, förtidsrösta.
* * *
Var femte moderat är absolut beredd att stödrösta i årets val, låter det meddelas på Dagens nyheters debattsida häromdagen. Ett bättre besked kan Kristdemokraterna och Centerpartiet knappast få eftersom de båda kan riskera att annars hamna farligt nära de 4 procent i väljarstöd som krävs för att bli representerad i Sveriges riksdag.
* * *
Med tanke på de senaste årens arbetslöshetsexplosion (runt 9 % i öppen arbetslöshet) är frågan märkligt frånvarande i årets valrörelse. Skattefrågor har så här långt nära nog helt dominerat den svenska valrörelsen. Moderaterna har fått valrörelsen dit de velat - så här långt.
* * *
Det hävdas att Sverige efter fyra år med borgerlig regering har skaffat sig en skattenivå i paritet med snittet i EU, dvs sänkt skattekvoten med motsvarande 100 miljarder kr. Samtidigt vittnas det i media och olika studier om hur det saknas resurser i både skolan, vården och omsorgen.
Skatter är ingenting annat än en spegel av de välfärdsambitioner som finns. På mer än ett sätt håller Sverige under regeringen Reinfeldt på att bli ett "normaleuropeiskt" land - också i skattehänseende. Blir det ytterligare 100 miljarder till i skattesänkningar om det blir fyra år till med Reinfeldt? Vill verkligen väljarna det?
* * *
Tre veckor kvar till valdagen och ännu saknas ett socialdemokratiskt valmanifest och även ett rödgrönt sådant, men det kommer nu den 31 augusti. Den borgerliga, regerande alliansen presenterade sin motsvarighet för några dagar sedan, så därmed finns nu två tydliga och någorlunda heltäckande regeringsalternativ. Så nu börjar kriget om de troligen runt 400 000 "vej ej"-soffliggare som ännu inte bestämt sig hur de ska rösta och vars röster lär avgöra hur det till slut går i det svenska riksdagsvalet den 19 september. Men det lär nog bli ytterst jämnt, mycket jämnare än vad nuvarande opinionsmätningars siffror den senaste tiden har indikterat.
Möjligen kan det dock visa sig att det var mindre klokt av de rödgröna med socialdemokraterna i spetsen att - med tanke på opinionsläget - dröja så länge med att presentera sitt samlade valmanifest. Det hade nog varit bättre om det kommit lite tidigare än först den 31 augusti. Nå, den som valspurtar bäst lär vinna regeringsmakten. Men rätt jämnt lär det nog bli - till slut.
/Robert Björkenwall,robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com