EU, arbetsrätten och verkligheten
2009-02-12 i DD
Såg att du Göran, apropå den nu överblåsta engelska strejken, skrev (10/2) om utstationeringsdirektivet och EU-kommissionens så kallade löfte om dialog.
Att man där nu ska "ta sig en funderare över den så kallade domar som Lavaldomen fått". Klokt att du skriver så, ta sig en funderare. Hur mycket mer blir det?
Läste man Financial Times i torsdag (5/2) - som t ex DN byggde sin text på – så framgår att man nog inte ska nära för stora förhoppningar ("there`s not a lot the Commission can do"). Och blir inte f.ö den nya EU-kommissionen som till senhösten kommer till efter ett sannolikt ännu "blåare" EU-parlament efter valet 7 juni!? Sannolikheten för det är tyvärr stor - och då blir det nog ännu sämre att "öppna" utstationeringsdirektivet nu för en översyn.
(Socialdemokratin i Europa är tyvärr inte heller särskilt stark och på frammarsch på kontinenten i Europa, så EU-valet i juni lär nog inte gå så lysande bra.)
Det där jobbet med att fixa till ett EU-regelverk som godtar att löner betalas ut efter kollektivavtal borde gjorts tidigare – i ett bättre och progressivare politiskt klimat. Alternativt så borde vi i Sverige ha skaffat oss ett författningsmässigt undantag i EU-fördraget för vår kollektivavtalsmodell.
Nu blev det inte så. Och därmed så lär vi väl få fler nya, framtida problem med underbudskonkurrens och lönedumpning i hägnet av den så kallade fria rörlighetens överordnade primat. I Sverige som i övriga EU-Europa. I det korta perspektivet. På sikt kanske, kanske vi kan förändra det här.
ROBERT BJÖRKENWALL
Frilansjournalist
Svar: Vad kan jag säga? Jag håller helt med dig.
GÖRAN GREDIER
0 Comments:
Post a Comment
<< Home