Saturday, February 07, 2009

De lovsjungna, starka statsfinanserna blir allt svagare

Finansminister Borgs påstått stabila statsfinanser inte mycket att skryta om

Hur är det med Sveriges finansminister Anders E. Borgs (m) och Reinfeldt-regeringens egna, så lovsjungna så kallade stabila finanser efter alla överstora och fördelningsmässigt därtill orättvisa skattesänkningar? - t ex det lika feltajmade, orättvisa som onödiga tredje steget i jobbskatteavdraget, pigtjänstsubventionen (=en överklassreform) och en del annat. Pengar som behövts bättre nu för att bekämpa jobbkrisen.

Jo, redan nu är Anders Borgs stabila statsfinanser ett minne blott. Underskottet i statsbudgeten blev bara under månaden januari sex miljarder, vilket är en rejäl försämring med över 20 miljarder jämfört med den prognos som Riksgälden gjorde.
Skatteintäkterna blev sex miljarder mindre än beräknat och myndigheterna gjorde av med betydligt mer pengar än man man räknat med. Detta är ett tydligt tecken att Sverige är på väg in i en ond cirkel av lägre skatteintäkter och dyrare kostnader på grund av den snabbt växande arbetslösheten.

Vi har ännu inte känt av lågkonjunkturens verkningar på allvar. Utom de som redan varslats eller snart är på väg att bli av med jobbet, en växande stor skara. Hur stort kommer budgetunderskottet att bli när krisen i höst kulminerar med 100 000 fler arbetslösa? Svenskarna kommer att få betala dyrt för de tiotals miljarder som delades ut i skattesänkningar till de redan välbärgade som inte behövde några förstärkningar. Redan hotas pensionärernas pengar. Vem står sedan i tur att drabbas?

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com;http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home