Jakten på sjuka men rika fuskare glöms bort
Sjuka jagas som fuskare medan rika skattefuskare glöms bort
I åratal har svenska folket och särskilt föräldrar fått höra av Fredrik Reinfeldts och moderaterna hur mycket det fuskas med föräldrapenning och vård av sjukt barn.
Särskilt då från "kommandoran", socialförsäkringsminister Husmark-Pehrsson, men också andra moderata statsråd.
Redan i valrörelsen 2006 satsade de borgerliga partierna på "bidragsfusket" som en viktig valfråga. Mest på hugget var moderaterna och Fredrik Reinfeldt. Moderaterna hade bestämt sig: föräldrar fuskade systematiskt med vård av sjukt barn. Det ansåg man bevisat.
Faktafusk om fusket
Omedelbart efter valet, i slutet av september 2006, presenterade Institutet för arbetsmarknadspolitiska studier (IFAU) en rapport, som påstods bevisa att var fjärde vård av sjukt barn-dag (22,5 procent) betalades ut felaktigt.
Försäkringskassan generaldirektör Curt Malmborg köpte okritiskt slutsatsen och sa i medierna att han var "förfärad."
Visst, fusk är fusk och ska bekämpas. Men då ska det bygga på hårda fakta och inte på faktafusk. Nu visar det sig att exempelvis fusket med föräldrapenningen är väsentligt mindre, än vad som tidigare hävdats från borgerligt regeringshåll.
Och i många fall är det inte heller ens fusk, utan också omedvetet felaktigt ifyllda och annat slarv med blanketter, enligt försäkringskassan. Samma "fubbande" med fakta verkar nu också gälla också "fuskbekämpningen" mot sjukförsäkringen och andra ersättningar ur vårt socialförsäkringssystem.
Enligt Delegationen mot felaktiga utbetalningar påstår man där, att det skulle fuskas för 20 miljarder kronor varje år.
Siffran har använts flitigt i inte minst moderaternas och de borgerligas argumentation för dess tuffare politik mot sjuka och arbetsskadade. Men en räcka remissinstanser är tveksamma till om uppgiften verkligen stämmer.
3-4 procent, inte 22,5
Försäkringskassan beräknar, att det fuskas för mellan en och tre miljarder inom deras område. Delegationen hävdar att det där rör sig om tolv miljarder.
Regeringen, med Husmark Pehrsson i spetsen, påstår att hela 22,5 procent av den tillfälliga föräldrapenningen är "överutnyttjande". Siffran används som argument för en striktare kontroll, bland annat med krav på sjukintyg från dagis och skola.
Enligt tidningen Riksdag & Departement beräknar Försäkringskassan dock att det rör sig om 3-4 procent. Och då räknar man inte bara fusket, utan även alla möjliga fel som är en konsekvens av slarv och misstag från Försäkringskassans egen sida.
Det allt fler mot den här bakgrunden nu börjar fråga sig är: hur länge ska här fibblandet och fuskandet med fakta och våldsamt överdrivna bild av det påstådda försäkringsfusket, kunna pågå innan trovärdigheten helt går förlorad hos flera av den borgerliga regeringens statsråd?
Överklassens mycket dyrare fusk
Överklassens fusk med skatter, ren skatteflykt till skatteparadis och svarta ersättningar till lågbetalda barnflickor talar regeringen däremot sällan eller aldrig om.
Trots att det här handlar om långt mycket större belopp än vad som är fallet med allt slarv, misstag och småfusk med våra socialförsäkringar.
Sannolikt beror det här på vem regeringen känner att den först och främst företräder. Egenintresset ljuger inte, som bekant. Trots att moderaterna skyltat om och nu gärna vill kalla sig för det "nya arbetarepartiet".
I praktiken är det dock samma gamla högerparti och företrädare för de mest välmående i samhället, som det alltid i grunden varit. Och fortsatt förblir. Trots en ny "design" och lite ny och lockande retorik.
Robert Björkenwall