AMS-utbildning ingen dyrbar lyx - tvärtom
Ams-utbildning ingen dyrbar lyx
På den borgerliga kanten har det länge varit populärt att baktala och sprida nidbilder av svensk arbetsmarknadspolitik. Hårt politiserande ekonomer på högerkanten har inte sällan beskrivit arbetsmarknadsutbildningen som "dyrbar lyx".
Men nu visar den statliga enmansutredaren Åsa Sohlman att den svenska arbetsmarknadsutbildningen fungerar väl. De borgerligas hårda kritik mot arbetsmarknadsutbildningen är orättvis. Utbildningen är i själva verket en effektiv väg för att få arbetslösa tillbaka till arbetslivet, både äldre och unga.
Ökade chanser till arbete
"Utbildningen har visat sig vara en effektiv och väl fungerande väg ut ur arbetslösheten för många grupper. Att delta i just arbetsmarknadsutbildning ökar med belagd statistisk signifikans möjligheterna att få jobb med mellan 15 och 20 procentenheter.
Detta lika väl för dem som varit arbetslösa länge som för dem som varit det endast en kort tid. Även de unga och de äldre får i stor utsträckning jobb efter utbildningen", konstaterar Åsa Sohlman på DN debatt 3 januari.
Hon pekar på att utbildningen är framgångsrik för att stärka kvinnors, lågutbildades, arbetshandikappades och utrikesföddas ställning på arbetsmarknaden. Möjligheterna att få jobb ökar med 20 procentenheter för de som bara har utbildning på grundskolenivå.
Allra mest effektivt fungerar utbildningarna för kvinnor och för lågutbildade. Just de grupper som trängts allra hårdast i den borgerliga regeringens råa arbetsmarknadspolitik.
Aktivitet bättre än passivitet
Resultatet i den här utvärderingen är inte överraskande. Från samhällsekonomisk synpunkt är det varken lyx eller slöseri att satsa på arbetsmarknadsutbildning.
Det är bättre att arbetslösa höjer sin kompetens och sina kvalifikationer än att de bara går hemma och lever på a-kassa
Det är klokare politik att låta människor utbilda sig eller skaffa sig praktik under perioder av arbetslöshet än att bara ge dem ett försörjningsstöd. Aktivitet är helt enkelt bättre än passivitet.
Av det skälet är det allvarligt att den nya, Reinfeldt-ledda regeringen nu drar ned på arbetsmarknadsutbildningen och andra aktiva arbetsmarknadsåtgärder. Lägsta möjliga volym för att säkra god kvalitet bör ligga på minst 10 000 platser om året, anser Åsa Sohlman.
Lågproduktiva jobb
Men under 2007 bantades antalet platser till runt 7 000. Det är 7 000 för litet, anser utredaren Åsa Sohlman. Utbildningen är bättre för att få människor i arbete, än regeringens satsningar på sänkta arbetsgivaravgifter för företag som anställer arbetslösa.
Regeringens modell skapar stora sektorer med lågproduktiva jobb och tränger undan dem som ändå skulle ha fått jobb.
Nu har vi även forskarutvärderingar som bekräftar det många väljare redan länge vetat och förstått, nämligen att Reinfeldt, Littorin ("Flopporin"), Borg & Co är alldeles fel ute. De har kört i diket i sin iver att "avsossefiera" Sverige med sin så kallade jobbpolitik.
I det senaste halvårets partisympatimätningar har svenska folket också tydligt visat vad de tycker om den politiken. Illa, synnerligen illa.
Robert Björkenwall