Friday, April 17, 2009

Vår lågkonjunktur och jobbkris kommer att bli långvarig

Mer eller mindre pålitliga ekonomiska sibyllor förutspår samma sak: Sverige bör i nuläget ställa in oss på en långvarig lågkonjunktur. KI räknar med att 250 000 jobb försvinner fram till slutet av 2010. Det betyder i så fall att arbetslösheten vid denna tidpunkt kommer att vara omkring en halv miljon!

Men förutsättningen för KI:s prognos är att regeringen i år och nästa år stimulerar budgeten med minst 60 miljarder. Annars blir arbetslösheten ännu högre.

Den borgerliga regeringen avvisar dock kategoriskt Konjunkturinstitutets, KI:s, råd. Fredrik Reinfeldt säger att vi inte har råd att anslå mer pengar till investeringar, kommuner och arbetsmarknadspolitik. Det enda vi kan göra är att sitta med armarna i kors och låta arbetslösheten stiga till 11-12 procent de närmaste åren.
Sverige är på väg in i en djup recession. Nästa år räknar finansminister Anders Borg med att antalet arbetslösa stiger till 600.000. Var åttonde svensk i arbetsför ålder kommer att tvingas leva på en a-kassa som blivit allt mindre värd. Och redan rustats ner till att vara sämst i Norden och även en av de sämre i Europa.

Regeringen Reinfeldt är renons på idéer om hur krisen ska bekämpas. I årets vårbudget lovar den ut lite nålpengar till kommunerna. I slutet av detta år ska de få sju miljarder extra, men redan 2011 ska beloppet sänkas med två miljarder. Regeringen har genom att dribbla med siffrorna framställt det här som en jättesatsning.

I själva verket handlar det om att regeringen under perioden 2010-2012 i snitt räknar upp anslagen till kommunerna med tre miljarder per år.

Det är vad kommunerna ändå skulle fått genom den normala prisomräkningen. Att kalla det en satsning är en skamlös bluff. Redan i år beräknas kommunernas socialbidragskostnader öka med fem miljarder.

Mer tydligt än så kan inte visas att regeringen tänker sitter med armarna i kors medan krisen förvärras. Regeringen Reinfeldt försvarar sig med att den inte har råd att stimulera ekonomin.

Landet är på väg mot en ekonomisk katastrof och regeringen tänker titta på.
Så hjälplösa behöver vi dock inte vara. På socialdemokratin vilar nu ett stort ansvar. Partiet måste visa att det krävs en total omläggning av regeringens politik.

Socialdemokraterna måste nu utarbeta ett tydligt och sammanhållet krisprogram som på punkt efter punkt gör upp med den borgerliga regeringens politik. Ju snabbare det kommer, desto bättre.

Dessutom vore det till fördel om nuvarande negativa opinionstrend ska kunna brytas och gradvis vändas i allt bättre och stabilare förtroendesiffror.

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home