Monday, March 09, 2009

Det finns goda lösningar på jobbkrisen

I Dagbladet 9 mars 2009 m fl
Det finns förslag på lösningar på dagens jobbkris

Socialdemokraterna har bildat en nationell jobbkommission som leds av Mona Sahlin, Wanja Lundby Wedin och Thomas Östros.

I morgon, tisdag, har de bjudit in till en hearing om välfärden och välfärdsjobben. En idé att diskutera bör vara att återinföra plus-jobben i kommun­erna, men samtidigt behålla nystartsjobben. Båda verktyg­en kommer att behövas, som även konstaterades i en diskussion i radion härom dagen.

Forskare, fackliga central­organisationer som TCO och LO, arbetsgivare och andra har i olika sammanhang diskuterat vad som krävs för att trygga industrins och kommunsektorns framtid: kompetensutveckling, infrastruktursatsningar, höjda statsbidrag till kommunerna, upprustad omställningsförsäkring (a-kassa), renovering av miljonprogrammets bostäder, långsiktighet, samverkan och en fungerande finansmarknad.

Det mesta av detta var uppe på agendan på TCO:s fullmat­ade, stora jobbdag i Stockholm i förra veckan.

Mona Sahlin och hennes jobbkommission står med andra ord inte utan alternativ och möjliga lösningar på jobb- och efterfrågekrisen när de möts till hearing i morgon.

Följ ”Obama-linjen” och visa att regeringen Reinfeldts skry­t­igt magra ”Bush-linje” inte räcker på långa vägar för att få igång jobbskapandet igen.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, före detta mångårig presschef i Seko

0 Comments:

Post a Comment

<< Home